Nieuws
woensdag, 24 apr 2024

Vivaldi koos voor besparingen bij de politie en dus niet voor veiligheid

Foto: iStock. Vivaldi koos voor besparingen bij de politie en dus niet voor veiligheid

Het Vlaams Belang deelt de kritiek die door de politievakbonden in de commissie Binnenlandse Zaken, naar aanleiding van de dodelijke afloop van een huiszoeking in Lodelinsart, gisteren werd geuit op minister Annelies Verlinden (cd&v). “Er is, zoals ACV Politie stelde, inderdaad een rechtstreeks verband tussen het overlijden van een agent van de DSU (Directie Speciale Eenheden) van de federale politie en de budgettaire malaise bij politie”, zegt Kamerlid Ortwin Depoortere. “Deze regering heeft nagelaten in onze veiligheid te investeren.”

Vorige maand, op 18 maart, werden agenten van de DSU beschoten toen ze een woning in Lodelinsart, bij Charleroi binnenvielen. Een 36-jarige agent kwam daarbij om het leven, en twee van zijn collega’s bij de speciale eenheden raakten gewond. Twee dagen later werd tijdens een gedachtewisseling over dit dramatische gebeuren in de commissie Binnenlandse Zaken door commissievoorzitter Depoortere naar buiten gebracht dat de special forces het bij hun interventie moesten stellen met verouderde kogelwerende vesten. “Ze waren aangekocht en 2008 en nooit vervangen”, aldus Depoortere. “Dat zelfs een elitekorps het met verouderd materiaal moest stellen, illustreert het gebrek aan respect van deze regering voor de politiediensten.”

“Verlinden heeft nagelaten de risico’s voor de mensen van de DSU zoveel mogelijk te beperken”

In de commissie benadrukte ACV Politie bij monde van Joery Dehaes de bijzonder penibele budgettaire situatie, niet enkel bij de speciale eenheden, maar bij de gehele politie. Volgens Dehaes is die situatie niet los te zien van het overlijden van de agent op 18 maart. “Besparingen, een toegenomen werklast en personeelstekorten zorgen ervoor dat mensen tot het uiterste moeten gaan om hun job uit te oefenen, en dat brengt risico’s met zich mee”, stelde hij. Een mening die volmondig door Depoortere gedeeld werd: “Bij de DSU zijn er van het volledig kader van 650 eenheden slechts 545 ingevuld, hetgeen de werkdruk en ook de risico’s doet toenemen. En er wordt gewerkt met verouderd materiaal, maar nieuwe aankopen worden vooruitgeschoven naar volgende regeringen.”

“De agenten van de DSU oefenen een gevaarlijk beroep uit, en er zullen altijd risico’s blijven bestaan, maar we moeten er alles aan doen deze zoveel mogelijk te beperken. En dat heeft Verlinden nagelaten te doen”, besloot Depoortere. “Het Vlaams Belang zal andere keuzes maken en resoluut voor veiligheid kiezen.”